«Η διατροφή διαθέτει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: είναι ο μόνος καθοριστικός για την υγεία παράγοντας που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από εμάς τους ίδιους. Εμείς έχουμε τον τελευταίο λόγο για το τι περνά ή όχι από το στομάχι μας. Συχνά δεν έχουμε τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε σε άλλους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, όπως για παράδειγμα, την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε ή τη συναισθηματική φόρτιση που δεχόμαστε. Το διαιτολόγιο μας όμως είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι κρίμα να αφήνουμε ένα τόσο μεγάλο όπλο να περνά ανεκμετάλλευτο»

Andrew Weil, ιατρός, συγγραφέας του βιβλίου Natural Health, Natural Medicine.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν θαυματουργά τα μείγματα κάθε ειδών φαρμακευτικών ουσιών που παρασκευάζονται σε εργαστήρια. Όμως όλο και περισσότεροι επιστήμονες ασχολούνται καθημερινά με τη μελέτη ενός άλλου «φαρμάκου» που δημιουργήθηκε στον πλανήτη μας εδώ και αρκετά εκατομμύρια χρόνια.  Πρόκειται για ουσίες που προέρχονται μέσα από την τροφή μας και τις καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς τις περισσότερες φορές να γνωρίζουμε την πολύτιμη αξία τους.

Φαινομενικά το έργο που επιτελούν, έν αγνοία μας, δεν είναι και τόσο σημαντικό. Καθορίζουν ωστόσο ουσιαστικά τη ζωή των κυττάρων μας, επηρεάζοντας τη λειτουργία του, επενεργώντας κατά συνέπεια με τις σωρευτικές τους ιδιότητες και στη δική μας ζωή.

Ποιος δεν θα χαρακτήριζε ως ένα μικρό θαύμα ότι κάποια άγνωστη ουσία που περιέχεται στα σπαράγγια και στο αβοκάντο εμποδίζει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, ή ότι το λάχανο βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται μέσα από την ατμοσφαιρική μόλυνση της πόλης; Ότι τα μόρια που εκλύονται από τις φυτικές ίνες κατά την πέψη υποδεικνύουν στο συκώτι μας να μειώσει την παραγωγή χοληστερόλης;

Αναμφίβολα η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στα δισεκατομμύρια των κυττάρων που συγκροτούν τον οργανισμό μας. Καθώς οι επιστήμονες, για πρώτη φορά στα χρονικά, έχουν αρχίσει να μελετούν σε βάθος και να εκτιμούν την αξία της, η διατροφή αναγνωρισμένα πλέον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η σωστή διατροφή μας εξασφαλίζει υγεία και ευεξία, απαλλάσσοντας μας από δυσάρεστα συμπτώματα αι προστατεύοντας μας από σοβαρές παθήσεις.

Urtica dioica

Η ισορροπημένη δίαιτα επιτείνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη διάθεση. Μας κάνει να σκεπτόμαστε ταχύτερα και να αποδίδουμε καλύτερα. Μπορεί να καθησυχάσει την αγωνία μας εξίσου καλά με ένα αγχολυτικό ή να μας απαλλάξει από την κατάθλιψη. Αντίθετα, εάν δεν τρεφόμαστε σωστά, μπορεί να αισθανόμαστε υπνηλία ή να χάνουμε εύκολα την αυτοσυγκέντρωση μας. Η διατροφή μας είναι πιθανό να ευθύνεται για  τη φθορά που υφίστανται με την πάροδο του χρόνου οι αρθρώσεις μας καθώς και για τη στένωση των αρτηριών μας, αλλά μπορεί και να αναστρέψει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Οι τροφές μπορούν επίσης να

  • Εμποδίσουν σε μεγαλύτερη ηλικία τη θόλωση του φακού, που αποτελεί σύμπτωμα εκδήλωσης καταρράκτη.
  • Να συμβάλουν στην απόφραξη των αναπνευστικών οδών, διευκολύνοντας την αναπνοή.
  • Να αναζωογονήσουν τα κροσσωτά επιθήλια, το μικροσκοπικό, τριχωτό ιστό των πνευμόνων, βοηθώντας στην καταπολέμηση του εμφυσήματος και της χρόνιας βρογχίτιδας.
  • Να σχηματίσουν ουσίες που προκαλούν εξάρσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή να καταπραΰνουν τον πόνο και τα οιδήματα των αρθρώσεων.
  • Να αυξήσουν την αντίσταση του στομάχους στα έλκη.
  • Να αυξήσουν την ανοσία στο κρυολόγημα και στην αλλεργική ρινίτιδα.

Η αξία των τροφών επαναπροσδιορίζεται και η διατροφή χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα πανίσχυρο  όπλο. Με σύμμαχο  τη διατροφή μπορούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών κάθε σχεδόν είδους, αλλά και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, απολαμβάνοντας πνευματική και σωματική ζωντάνια και ευεξία.

 

Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ), Carper Jean, Εκδότης Μοντέρνοι καιροί.