Γυμνόσπερμο, κωνοφόρο, αειθαλές δέντρο, το Κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens) ανήκει στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών με 18 είδη που συναντώνται στις περιοχές της Β. Αμερικής, σε χώρες της Μεσογείου και στη Δ. Ασία. Τα περισσότερα είδη φτάνουν τα 30 μέτρα ύψους κι έχουν σχήμα οβελίσκου. Λίγα είναι τα θαμνώδη είδη, αυτοφυή άγριων βραχωδών περιοχών με απλωμένα κλαδιά, ενώ δεν ξεπερνούν τα 7 μέτρα.

Ο φλοιός του δέντρου χωρίζεται σε λωρίδες που αποχωρίζονται και πέφτουν. Τα φύλλα του είναι απλωτά βελονοειδή και σε μεγαλύτερη ηλικία αποκτούν λέπια. Οι κώνοι του κυπαρισσιού έχουν σχήμα σφαιρικό και φέρουν ζεύγη ξυλωδών λεπιών που βγαίνουν από τον άξονα του κάθε κώνου. Τα λέπια αυτά όταν γονιμοποιηθούν φέρουν αρκετούς σπόρους που ωριμάζουν κάθε δεύτερο χρόνο. Το δέντρο ανθίζει τον Απρίλιο.

 

  

 

Ιδιότητες:

Στυπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, ανακουφιστικό, καταπραϋντικό, αναζωογονητικό, εξισορροπητικό (λιπαρού δέρματος) και χαλαρωτικό.

Βασικά Συστατικά:

Περιέχει ολιγομερείς προκυανίδες, αιθέριο έλαιο, μονοτερπένες (κυρίως α’ πευκόνιο), αλκοόλες, οξείδια κι εστέρες. Το αιθέριο έλαιο περιέχει πινένιο, καρένιο και κεδρόλη.

Χρήσεις:

Από αρχαιοτάτων χρόνων το κυπαρίσσι χρησιμοποιείται θεραπευτικά. Ο Διοσκουρίδης το πρότεινε για τη δυσεντερία, τον ερυσίπελα, για να αναπτυχθούν σπασμένα νύχια και να απομακρυνθούν τα παράσιτα. Ο Ιπποκράτης το σύστηνε για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Ο Γαληνός χρησιμοποιούσε τους καρπούς κατά της διάρροιας και των αιμορραγιών και σαν αντιπυρετικούς. Στην Κρήτη οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για τα στηθικά νοσήματα, και τον φλοιό του για ανάταξη καταγμάτων. Τα κυπαρισσόμηλα τα χρησιμοποιούσαν σε υποκαπνισμούς και εγκαθίσματα για τους ασθενείς με σύφιλη, αλλά επειδή είναι στυπτικά, δυναμώνουν τους μυς της ουρήθρας, κάτι που τα καθιστά ενάντια στη νυκτερινή διούρηση των παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Είναι εξαιρετικό για το κυκλοφορικό σύστημα καθώς προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και σταματά την αιμορραγία. Επίσης, μετριάζει την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα. Στο πεπτικό σύστημα κατευνάζει τις κρίσεις διάρροιας. Βοηθά σε προβλήματα κιρσών, αιμορροΐδων, θραύσεις τριχοειδών, ανακουφίζει κυκλοφοριακές κράμπες, χιονίστρες, ενώ μειώνει τα πρηξίματα των ρευματισμών. Επιπρόσθετα, τονίζει το αναπνευστικό, χάρη στην ιδιαίτερη μυρωδιά του.

Γυναικολογικά, βοηθά να σταματήσει η υπερβολική αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια κι ανακουφίζει από τους πόνους της. Χρήσιμο μετά τη γέννα γιατί ελέγχει την απώλεια αίματος και ηρεμεί τους ιστούς του αιδοίου. Επιπλέον, μετριάζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ψυχολογικά, το αιθέριο έλαιο δρα ως ηρεμιστικό και καταπραϋντικό. Στο δέρμα βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος σε λιπαρά δέρματα, αφού μειώνει την εξίδρωση και μετριάζει το έκζεμα.

Παρενέργειες:

Άμεση επαφή αδιάλυτων αιθέριων ελαίων με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς ή εκζέματα. Πλύση των χεριών αμέσως μετά τη χρήση. Χρήση μόνο κατόπιν συμβουλής ειδικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προϊόντα μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Κρέμα: Αχίλλεια | Κυπαρίσσι | Λεβάντα | Φλόμος

Κηραλοιφή: Αχίλλεια | Κυπαρίσσι | Λεβάντα | Φλόμος

Το προϊόν μας20 €