Η τσουκνίδα ή τσουκνίθα (Urtica spp) ανήκει στο γένος Κνίδη, είναι αγγειόσπερμο, μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως. Ο βλαστός της φτάνει σε ύψος το 1μ. ενώ τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα, τσούξιμο και κοκκινίλα.

Ιδιότητες:

Διουρητική, τονωτική, εντομοαπωθητική, αντιγηραντική, αιμοπηκτική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιρρευματική, καταπραϋντική, εμμηναγωγός, στυπτική, κατά της λιπαρότητας. Επίσης διευκολύνει την αναπνοή και ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Βασικά συστατικά:

Είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο, σίδηρο), λευκώματα και βιταμίνη C. Οι λεπτές βελόνες του φυτού περιέχουν μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, οι οποίες όμως βελόνες καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Χρήσεις:

Tσουκνίδα (Urtica spp)

Το αφέψημα της τσουκνίδας (συνδυάζεται συνήθως με χυμό λεμονιού και μέλι) είναι εξαιρετικό διουρητικό, άρα κατά της πέτρας της χολής, ενώ ο χυμός των σπόρων του σταματά την αιμορραγία. Επιπλέον, βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών εκζεμάτων, μειώνει το ουρικό οξύ και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού, την καλύτερη πρόσληψη σιδήρου, την καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς. Επιπρόσθετα, καταπραΰνει τις φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις γυναίκες, εφόσον ρυθμίζει την έμμηνο ρήση, ενισχύει το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη και τονώνει τα νεφρά της μητέρας, περιορίζει τις αιμορραγίες μετά τον τοκετό, ενώ κατά τον θηλασμό, προωθεί την παραγωγή γάλατος κι ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Έχει ακόμη ποικίλα οφέλη στη θεραπεία της αρθρίτιδας, των ρευματισμών, της προστατίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας, του βήχα, της διάρροιας, των αιμορροΐδων και του υψηλού ουρικού οξέως. Σημαντική ιδιότητά της, είναι ότι καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση καθώς και την ακμή. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στα μαλλιά εναντίον της τριχόπτωσης, της λιπαρότητας και της πιτυρίδας. Το είδος κνίδη η δίοικος χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική ως σαλάτα, σούπα και αντί του σπανακιού. Στην κηπουρική την βρίσκουμε να καταπολεμά την ψώρα με ψεκασμό.

Παρενέργειες:

Δεν έχει ιδιαίτερες αντενδείξεις αλλά η άμεση επαφή των φύλλων της με το δέρμα προκαλεί κνησμό, ερυθρότητα και τσούξιμο.

Urtica dioica