Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια στροφή προς τη φύση. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την αποξένωσή του από αυτήν, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει τα οφέλη της και την ανάγκη να προστατεύσει το περιβάλλον. Στα πλαίσια της ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης λοιπόν, αυξάνεται και η ζήτηση βιολογικών προϊόντων και φυσικών καλλυντικών. Αυξάνεται όχι μόνο λόγω καλού marketing , αλλά γιατί γίνεται αντιληπτό ότι το δέρμα χρειάζεται και αυτό προσεκτική και υπεύθυνη περιποίηση.

Γιατί όμως κάποιος να προτιμήσει τα φυσικά καλλυντικά από αυτά της μαζικής παραγωγής;

Ακούγεται συχνά η δικαιολογία ότι τα φυσικά προϊόντα είναι πιο ακριβά από του εμπορίου. Aν αναλογιστεί κανείς όμως η τιμή τους εξαρτάται από την σπανιότητα των υλών και τον χρόνο κατασκευής τους και όχι τόσο από το κόστος της διαφήμισης, θα διαπιστώσει ότι καταλήγει στο χέρι του ένα προϊόν ποιοτικά ανώτερο.

Ο κυριότερος όμως λόγος για την προτίμησή τους είναι ότι εκματαλλέυονται στο έπακρο όλα τα στοιχεία που δίνει η φύση. Στοιχεία τα οποία είναι σχεδιασμένα από την ίδια ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες και μόνο αυτές.

Οι πόροι του δέρματος τείνουν να απορροφούν ό,τι έρχεται σε επαφή μαζί τους και να το μεταφέρουν στο σώμα μέσω του κυκλοφορικού. Τα βιομηχανικά καλλυντικά περιέχουν συστατικά ενεργά και ανενεργά. Τα ενεργά ωφελούν το δέρμα ανάλογα με τις ιδιότητές τους, ενώ τα ανενεργά είναι έκδοχα (δλδ. βοηθητικές ουσίες), με στόχο την σύνθεση των υλικών, τον αρωματισμό και συντήρηση του προϊόντος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που όμως δεν ωφελούν το δέρμα, αλλά συχνά το βλάπτουν. Έχουν κατηγορηθεί για ερεθισμούς, αλλεργίες, φωτοευαισθησία, ενίοτε και καρκινογεννέσεις.

Αντίθετα, τα φυσικά καλλυντικά δεν περιέχουν ανενεργά συστατικά, είναι φρέσκα με φυσικό άρωμα κι έχουν ημερομηνία λήξης, οπότε το δέρμα είναι ελεύθερο να προσλάβει όλα τους τα οφέλη ακίνδυνα. Θα είναι λάθος μας να παραλείψουμε το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν όσα αναφέρονται παραπάνω.

Ακόμη ένας λόγος να προτιμήσει κανείς το φαρμακείο της φύσης είναι ότι δεν γίνονται πειράματα σε ζώα και δεν περιλαμβάνονται ζωικά συστατικά. Επιπλέον, αποτελεί έναν τρόπο να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και την χειρονακτική εργασία, έναντι της βιομηχανικής παραγωγής.

Πώς όμως είμαστε σίγουροι ότι ένα προϊόν είναι φυσικό;

Ασφαλώς όλα τα προϊόντα οφείλουν να φέρουν ετικέτα που αναγράφει τα συστατικά τους, όμως μόνο όσοι έχουν γνώσεις χημείας και κοσμετολογίας μπορούν να ξέρουν σε ποιά ακριβώς αναφέρονται. Τα πιο συνήθη επιβλαβή είναι τα πετροχημικά, οι παραβένες, τα παραφινέλαιο κι η σιλικόνη.

Η επιλογή φυσικών προϊόντων που φέρουν πιστοποίηση, όπως αυτά της αγιορείτικης γης, αυτόματα μας διασφαλίζει ότι το προϊόν το οποίο έχουμε στα χέρια μας είναι πραγματικά φυσικό.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα καλλυντικά δεν τα επιλέγουμε μόνο βάση της ηλικίας μας αλλά και των αναγκών του δέρματός μας. Επίσης πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα και φύλαξη φυσικών καλλυντικών διότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης. Επιπλέον, μπορεί να μην περιέχουν χημικά και να μην εμφανίζουν παρενέργειες, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμερίζεται η γνώμη του ειδικού, ιδίως σε περίπτωση κάποιας αγωγής.