Ο Ευκάλυπτος (Eucalyptus) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό και ανήκει στην τάξη Μυρτωδών. Περιλαμβάνει 700 περίπου είδη, εκ των οποίων περίπου 550 είναι μεγάλα, και καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά τους. Τα φύλλα του είναι μακριά , δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο. Ο καρπός είναι κάψα, περιβάλλεται από μία θήκη που περιέχει πολλά μικρά σπόρια ενώ τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο. Τα φύλλα πολλών ειδών περιέχουν ένα έλαιο γνωστό ως ευκαλυπτέλαιο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής. Από τον κορμό κάποιων άλλων ειδών λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική.

Τα δέντρα είναι ψηλά και μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 90 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα. Είναι τα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά. Το ξύλο του δέντρου, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές. Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σε αναδασώσεις γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ασθένειες. Συχνά τον φυτεύουν σε κήπους, καθώς απομακρύνει τα κουνούπια.

eukalyptos

Ιδιότητες:

Αντισηπτικός, σπασμολυτικός, αντιπυρετικός. Χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές του αναπνευστικού, το βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα. Ακόμη, είναι ορεκτικός και χωνευτικός. Σε εξωτερική χρήση είναι απολυμαντικός, αποσμητικός, εντομοκτόνος, επουλωτικός (πληγών, ελκών, ελαφρών εγκαυμάτων και πυόρροιας). Οι αντιβιοτικές του ιδιότητες τον κάνουν χρήσιμο για όλες τις μολύνσεις του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα, εξουδετερώνει εντερικά παράσιτα, σκουλήκια κ.ά. Τα φύλλα του ευκαλύπτου έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στις φλεγμονώδεις παθήσεις, σε εισπνοές ή εσωτερικά με αφεψήματα.

 

Βασικά συστατικά:

Αιθέρια έλαια (ευκαλυπτόλη ή κινεόλη, βαλεριάνα αλδεΰδη, βουτυρικό αλδεΰδη, πινένιο, καμφένιο, eudesmolo), τανίνη, αλκοόλ αμύλιο, λεμονένιο, κιτρονέλλα, κύμινο, καπρονικού αλδεΰδες, οξικό αμύλιο, ευκαλυπτίνη, άλατα ασβεστίου, αλκαλικά κι ανθρακικά

Χρήσεις:

Ο ευκάλυπτος είναι ισχυρό αντισηπτικό και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε βακτηριδιακές και ιογενείς προσβολές. Η επίδραση του ευκαλύπτου στο δέρμα είναι δροσιστική και αντιπυρετική (παρατηρήθηκε ότι αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση ακόμη και σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού). Είναι αντιφλεγμονώδης και καλός για εγκαύματα και αρθρώσεις που πονούν. Είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καλόγερων, της ακμής, των ψειρών της κεφαλής και του απλού έρπητα. Σε ψυχολογικό επίπεδο, τονώνει, αναζωογονεί, καθαρίζει και διεγείρει το μυαλό και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Βοηθά επίσης, στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης, λοιμώξεων του λαιμού, ιγμορίτιδας και πονοκεφάλων, ανακουφίζει από τον δυνατό, ξηρό βήχα, μετριάζει το άσθμα και τη βρογχίτιδα απελευθερώνοντας τη βλέννα. Ακόμη χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη, των εντερικών παρασίτων και της πυόρροιας. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι νερό με μερικά βρασμένα φύλλα ευκαλύπτου για γαργάρες μετά το βούρτσισμα, είναι αποτελεσματικό κατά της ουλίτιδας αλλά και σε περίπτωση πονόλαιμου.

Παρενέργειες:

Απαιτείται διάλυση πριν τη χρήση. Η κατάποση καθαρού ή συμπυκνωμένου ευκαλυπτέλαιου, είναι επικίνδυνη! Ποσότητα 3-5ml ευκαλυπτέλαιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, υπογαστρικό άλγος ακόμη και θάνατο μέσα σε δύο ώρες. Να αποφεύγεται η χρήση σε πρόσωπο, λαιμό, παιδιά και να λαμβάνεται με προσοχή από τις εγκύους. Η συχνή εσωτερική χρήση ερεθίζει τα νεφρά.  Δεν συστήνεται σε άτομα με υψηλή πίεση ή επιληψία.

eukalyptos

Προϊόντα με εκχύλισμα ευκάλυπτου, μπορείτε να τα δείτε παρακάτω,

Κρέμα: Ευκάλυπτος – Δάφνη

Στοματικό Διάλυμα: Ευκάλυπτος & Μελισσόχορτο